Warning: Use of undefined constant color - assumed 'color' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/shoppingspree.dk/co4.dk/wp-content/themes/peflican/inc/theme-function/theme-function.php on line 148
Miljø

3 tips til et bæredygtigt hjem

Det kan ikke benægtes, at der sker ting og sager med klimaet. Isen smelter, vandstandene stiger, og det bliver varmere. Der er mange tegn på, at noget er ved at gå helt galt med vores planet, og der bør gøres noget nu og her. Som almindelig dansker kan det være svært at blive overbevist om, at den enkeltes handlinger spiller en rolle – men det gør de. Hvis vi alle gør en forskel og tænker over vores valg, kan vi sammen være med til at redde planeten. Derfor får du her 3 tips, som du kan bruge for at gøre din hverdag, din livsstil og i din bolig mere bæredygtig.

1. Stop madspild

Hver dag bliver der smidt utroligt meget mad ud rundt omkring i de danske hjem, på restauranter og i supermarkederne. Meget af den mad, der bliver smidt ud, fejler ingenting, men er blot tilovers, og ryger derfor i skraldespanden. Flere supermarkeder er begyndt at sætte priserne langt ned på varer med kort holdbarhedsdato, men alligevel bliver der ofte indkøbt meget mere, end der kan sælges, og det ender som skrald. Vi forbrugere bør derfor tænke en ekstra gang, inden vi handler ind, og overveje, om vi når at spise alle varerne, inden de bliver for gamle. Også hjemme i husholdningen er det vigtigt at tænke over madspild – frys madvarer med kort holdbarhedsdato ned, gem rester til dagen efter, drik mælken selvom den er en dag over holdbarhedsdatoen og brug skralden og resterne fra frugter og grøntsager til juice, hjemmelavet fond eller måske kompost.

2. Køb og sælg brugt

Jo flere ting, der bliver produceret, jo mere energi bliver der brugt, og jo mere Co2 udledes der. Ved at købe og sælge brugt, kan vi være med til at mindske efterspørgslen på nye varer, og produktionen kan derved reduceres. Hvis du har en masse tøj hængende, du aldrig bruger, så sæt det til salg eller giv det til en genbrugsforretning – der er garanteret nogen, der godt kan bruge det. Og hvis du mangler tøj, så kig på hjemmesider med brugt tøj, tag på loppemarked eller gå i genbrugsforretning og find dit nye tøj. Det kræver måske lidt mere tid og tålmodighed, men mange sælger ud af tøj, der stort set ikke har været brugt.

3. Tænk dig om en ekstra gang

Hvis du alligevel skal ud og købe noget nyt, så stop lige op og tænk over dine behov samt konsekvenserne af købet. Er dine nye gadgets produceret i Asien, indpakket i en masse overflødigt plastik og så billigt, at det alligevel kun holder en månedstid? Tænk på at købe lokalproducerede varer, støt de virksomheder, der gør deres for at passe på miljøet, gå efter kvalitet, der ikke går i stykker efter kort tid og køb kun de ting, du virkelig har brug for. Hvis du for eksempel har udset dig et smukt, håndlavet, lokalproduceret plankebord, men overvejer at købe et billigt et, der er produceret i Asien, fordi du ikke lige har råd, så lån penge i dag og få råd til et bord, der faktisk holder, og som ikke har udledt en masse Co2 under produktionen.

You may also like